Melabur secara berkala

Adakah anda mempunyai jumlah yang tinggal setiap bulan dan adakah anda mahu melabur? Kemudian anda boleh memilih untuk melabur secara berkala.

Bagaimanakah ia berfungsi jika saya melabur secara berkala?

Anda memilih apa yang anda mampu kehilangan dan kerana kaedah kemasukan biasa ini, portfolio anda kurang sensitif terhadap turun naik harga.

Pelaburan berkala amat sesuai untuk pelaburan jangka pertengahan hingga panjang. Dengan cara ini anda membina pendedahan kepada pasaran kewangan dengan lebih cepat dan sering kali kos transaksi terkumpul anda lebih rendah. Ini boleh menyebabkan pulangan yang lebih tinggi juga jika pasaran adalah baik.

Mengapa melabur secara berkala?

Terdapat beberapa kelebihan untuk pelaburan berkala. Sudah tentu, ia bergantung kepada matlamat atau keinginan anda. Tetapi dengan menggunakan pelaburan berkala, anda mempunyai beberapa kelebihan sebagai pelabur:

  • permulaan ambang rendah (anda boleh bermula dengan jumlah yang rendah)
  • kepelbagaian jangka panjang (kurang risiko)
  • kurang bergantung kepada pasaran (memberi pampasan kepada produk contohnya satu turun, yang lain naik)
  • ketenangan fikiran (broker anda melaksanakan dan sering memutuskan instrumen)

Di manakah wang saya pergi apabila saya melabur secara berkala?

Dengan melabur jumlah tetap setiap bulan, anda membeli dana pelaburan yang dikehendaki atau ETF pada jumlah yang diputuskan. Sekiranya harganya agak rendah, anda membeli kepingan yang agak banyak. Sebagai contoh, jika anda melabur 100 USD sebulan, dan kos untuk ETF adalah 10 USD, anda membeli 10 unit.

Dalam kes yang bertentangan, jika harga tinggi anda membeli kepingan yang agak sedikit. Untuk 100 USD yang sama, anda mungkin membeli 5 item beberapa bulan kemudian, kerana kenaikan harga kepada 20 USD.

Kelebihan ini adalah bahawa anda membayar harga purata untuk kepingan anda dalam tempoh masa yang lebih lama (yang dipanggil dolar-kos-purata).

Purata kos dolar adalah kaedah yang digunakan oleh Panduan Pelaburan, kerana ia memastikan anda tidak berisiko masuk ke pasaran pada masa yang tidak baik (konsisten). Masa pasaran bukan sahaja sangat mencabar, tetapi ia sering kali backfires.

Sama ada pasaran turun selepas anda membeli banyak, atau anda menunggu pembetulan yang mungkin tidak datang. Ini bermakna anda kehilangan peluang.

Bermanfaat untuk pelabur jangka pertengahan hingga panjang

Pelaburan berkala sangat sesuai untuk pelabur jangka pertengahan hingga panjang, yang ingin membina kedudukan langkah demi langkah. Kerana anda melabur untuk jangka masa panjang, anda kurang bergantung kepada turun naik pasaran saham dan tempoh pelaburan yang lebih lama boleh memihak kepada anda dalam jangka masa panjang.

melabur secara berkala - nilai terkumpul


Sudah tentu, anda juga boleh menggunakan pesanan berkala anda untuk menyebarkan portfolio anda dan strukturnya berdasarkan pilihan anda sendiri. Ini adalah peluang anda untuk melabur dalam apa yang anda percaya! Sebagai contoh, dengan melabur 50 USD sebulan dalam dana teknologi, 25 USD di Asia, dan 25 USD dalam ETF tenaga hijau.

Mari kita ringkaskan faedah

  • Langganan bulanan tanpa kos transaksi
  • Kemasukan staggered, lebih tenang dan kurang turun naik
  • Kembangkan kekayaan anda dengan kemas setiap bulan


Best copy trading broker 2023
This is default text for notification bar