De 6 bästa misstagen som nya investerare gör och hur man undviker dem

När man investerar för första gången behöver människor ofta få erfarenhet innan de inser om deras val var sunda. Det skulle dock kosta dig tid och pengar som du annars kunde ha spenderat annorlunda. Här är de 6 bästa misstagen som nya investerare gör och hur man undviker dem:

Topp 6 misstag som nya investerare gör ofta

  1. Att inte ha en väldefinierad investeringsplan eller strategi. Det är viktigt att ha tydliga mål för dina investeringar och en plan för hur du ska uppnå dem.
  2. Att vara för konservativ eller för aggressiv. Båda ytterligheterna kan vara problematiska. Att vara för konservativ kan leda till att man går miste om potentiell avkastning medan att vara för aggressiv kan leda till att man tar för mycket risk.
  3. Jagar heta investeringsmöjligheter eller försöker tajma marknaden. Detta kan leda till att köpa högt och sälja lågt, vilket är ett recept för dålig avkastning.
  4. Misslyckas med att diversifiera. Att investera alla dina pengar i en enda aktie eller tillgångsklass kan vara riskabelt. Att diversifiera dina investeringar över olika tillgångsklasser och typer av värdepapper kan hjälpa till att hantera risker.
  5. Att inte hålla koll på avgifter och utgifter. Avgifter och utgifter kan äta upp din avkastning, så det är viktigt att vara medveten om dem och investera i billiga alternativ när det är möjligt.
  6. Reagerar på kortsiktiga marknadsfluktuationer. Marknaden går igenom upp- och nedgångar över tid, och det kan vara frestande att få panik när den är nere och bli upphetsad när den är uppe. Men det är viktigt att komma ihåg att kortsiktiga marknadsfluktuationer är normala och att reagera på dem känslomässigt kan leda till dåliga investeringsbeslut.
Broker name TypeReviewRatingBroker site
EtoroInvestor & TraderLink4.6Visit broker

Alla dessa misstag kan undvikas genom att göra din forskning och planera dina investeringar noggrant innan du fattar några beslut.

Topp 6 misstag som nya investerare gör

1. Ingen genomtänkt plan eller strategi att investera

Att inte ha en väldefinierad investeringsplan eller strategi: För att undvika detta misstag är det viktigt att ha tydliga mål för dina investeringar och en plan för hur du ska uppnå dem. Detta inkluderar att ställa in specifika ekonomiska mål, till exempel att spara till pension eller en handpenning på ett hem, bestämma din risktolerans och identifiera vilka typer av investeringar som överensstämmer med dina mål och risktolerans. När du har en tydlig förståelse för dina mål och risktolerans kan du utveckla en strategi för hur du ska uppnå dem. Detta kan inkludera en blandning av olika typer av investeringar, såsom aktier, obligationer och fastigheter, och en plan för hur mycket som ska allokeras till varje typ.

2. Hitta din risktolerans

Att vara för konservativ eller för aggressiv: Nyckeln till att undvika detta misstag är att hitta en balans mellan risk och belöning. Att vara för konservativ kan leda till att man går miste om potentiell avkastning medan att vara för aggressiv kan leda till att man tar för mycket risk. Ett sätt att bestämma rätt balans är att bedöma din risktolerans och sedan utveckla en diversifierad investeringsportfölj som överensstämmer med den toleransen. Detta innebär vanligtvis en blandning av olika typer av investeringar som erbjuder olika nivåer av risk och avkastning.

3. Försöker tajma investeringar

Jaga heta investeringsmöjligheter eller försöka tajma marknaden: Ett sätt att undvika detta misstag är att anta ett långsiktigt perspektiv när du investerar. Att försöka tajma marknaden eller jaga heta investeringsmöjligheter är en svår och ofta improduktiv strategi. Fokusera istället på att bygga en diversifierad portfölj av investeringar som överensstämmer med dina mål och risktolerans och håll sedan fast vid dem på lång sikt. Det är viktigt att komma ihåg att aktiemarknaden är volatil på kort sikt, men tenderar att vara mer stabil på lång sikt.

Broker name TypeReviewRatingBroker site
EtoroInvestor & TraderLink4.6Visit broker

4. Gå all in

Misslyckas med att diversifiera: För att undvika detta misstag är det viktigt att diversifiera dina investeringar över olika tillgångsklasser och typer av värdepapper. Detta innebär att du allokerar dina pengar till olika typer av investeringar, såsom aktier, obligationer och fastigheter, för att sprida ut risken. Genom att diversifiera kan du hjälpa till att hantera risker och jämna ut avkastningen över tid.

5. Inget kostnadsmedvetande

Att inte hålla ett öga på avgifter och utgifter: För att undvika detta misstag är det viktigt att vara medveten om avgifter och utgifter när du investerar. Detta innebär att du är uppmärksam på saker som förvaltningsavgifter, transaktionskostnader och försäljningsavgifter när du köper eller säljer en investering. Billiga indexfonder och ETF:er är bra alternativ när det är möjligt för att hålla kostnaderna låga. Dessutom är det en bra idé att jämföra avgifterna för olika investeringar och välja de som har lägre avgifter och utgifter.

6. Frestad marknadsförändring

Reagera på kortsiktiga marknadsfluktuationer: För att undvika detta misstag är det viktigt att komma ihåg att kortsiktiga marknadsfluktuationer är normala och inte reagera på dem känslomässigt. Istället för att försöka tajma marknaden, anta ett långsiktigt perspektiv och håll dig till din investeringsplan oavsett kortsiktiga marknadsrörelser. Dessutom bör du motstå uppmaningen att försöka förutsäga vad marknaden kommer att göra härnäst och istället fokusera på saker du kan kontrollera, till exempel diversifiering och anpassning av din portfölj till dina mål och risktolerans.

Förberedelserna är hälften av ansträngningen

Nu när du har läst den här artikeln är du medveten om de 6 bästa misstagen som nya investerare gör och kan undvika dem. Ett sätt att komma igång är att kolla in vår ordlista för fler termer och begrepp som används på aktiemarknaden. Om du är längre fram i din investeringsresa kanske en mäklargranskning kan hjälpa dig att hitta rätt passform. Oavsett, lycka till dig, och kontakta oss om du har några frågor.

Broker name TypeReviewRatingBroker site
EtoroInvestor & TraderLink4.6Visit broker
Best copy trading broker 2023
This is default text for notification bar